perjantai 15. heinäkuuta 2011

The Rite

Tällä viikolla dvd:lle ilmestyi odottamani manaus-aiheinen trilleri THE RITE ja tokihan se piti heti katsastaa. Myönnettäköön että odotukset saattoivat olla hitusen plussan puolella, ja vaikka elokuva ei sitten ehkä ihan yltänytkään parhaimmiston joukkoon, ei se omalla mittapuullani mennyt pahasti miinuksenkaan puolelle.

Colin O'Donoghue näyttelee nuorta suuntansa menettänyttä pappisseminaarin keskeyttämässä olevaa Michael Kovakia, jonka Isä Matthew (Toby  Jones) saa suostuteltua matkustamaan Roomaan. Siellä Michael osallistuisi Vatikaanin järjestämälle manauskurssille, jossa Vatikaani koittaa värvätä lisää manaajia asettumaan kirkkoihinsa ympäri maailmaa. Michael on kuitenkin erittäin skeptinen niin Jumalaa kuin Paholaistakin kohtaan, niinpä kurssin vetäjä Isä Xavier (Ciarán Hinds) lähettää Michaelin tapaamaan Anthony Hopkinsin näyttelemää manaajaa Isä Lucasia. Isä Lucas on suorittanut useita kymmeniä, jopa satoja manauksia, joskin hänellä on kirkon mielestä hieman kyseenalaiset metodit. Michael pääsee Isä Lucasin vanavedessä todistamaan erilaisia manaustapauksia, ja vaikka kaikki todisteet ovat Michaelin nenän edessä, hän kieltäytyy uskomasta näkemäänsä. Uskon siemen kuitenkin kytee Michaelin sisimmässä ja kun Isä Lucas alkaa käyttäytyä omituisesti on Michaelin löydettävä usko itsestään ja voitettava pelkonsa.
Elokuva on tosiaan yliluonnollissävytteinen trilleri eikä se (onneksi) ole kovinkaan pelottava - pystyin siis katsomaan vailla pelkoa unettomista öistä :D Toisin kuin monet muut manaaja-aiheiset elokuvat The Rite keskittyy pelottelun sijaan tutkimaan uskon menettämistä, sen horjumista ja taas löytämistä. Leffan voisi siis tietysti nähdä aikamoisena katolilaisuuden (ja ylipäänsä uskonnon) propagandana - usko pelastaa ja sitä rataa - mutta en kokenut tätä mitenkään häiritsevänä elementtinä.
Oikeasti kunnolla mielenkiintoiseksi elokuva muuttuu oikeastaan vasta loppupuolella, kiitos Anthony Hopkinsin joka taikoo itsestään esiin taas sen Hannibal Lecter-maisen psykopaatin olemuksen.  Aiemmin lähinnä tv-sarjoissa vierailevana näyttelijänä nähty Colin O'Donoghue oli ihan ok skeptisenä melkein-pappina, mutta ei ollut mitenkään erikoinen. Ainoassa naisroolissa oli Alice Braga, joka on tuttu esimerkiksi I Am Legendistä. Hänen roolihahmonsa on manauskurssille osallistuva toimittaja, joka haluaa selvittää totuuden manaajista ja manauksista, ja pääseekin ehkä lähemmäs kuin halusikaan.

Viimeinen tuomio elokuvalle on, että The Rite on melko peruskauraa mitä lajityypin leffoihin tulee, hieman kesympi. Ihan ok siis, mutta ei mikään kovin erikoinen. Ei mua kuitenkaan harmita että sen katsoin, ihan jo Hopkinsinkin takia :)


Kuvat allmoviephoto.com

Translation:
This week I also watched THE RITE, starring Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue and Alice Braga. The movie's about a young seminar student struggling with his faith who attends an exorcism course in Rome, and while there meets Father Lucas who has performed numerous exorcisms and has rather unorthodox methods. In the end he has to either find his faith or give up and give in to the devil and all the evil in the world. The movie was okay, but nothing special. Anthony Hopkins was great though! 

2 kommenttia:

  1. Uuu eli mäkin voisin uskaltaa kattoa ton, vai? :D

    VastaaPoista
  2. No en tiiä, saattaa kyllä silti olla sulle liian pelottava :D

    VastaaPoista