perjantai 3. kesäkuuta 2011

TOP-5: Musikaalit

Ajattelin käydä ensimmäisen Movie Monday -haasteen kimppuun jo aiemminkin toteuttamaani TOP-5 tyyliin. Paitsi että kun aloin pohtimaan lempparimusikaalieni top-järjestystä, osoittautui tehtävä paljon vaikeammaksi kuin osasin ajatellakaan. Joten painotan nyt tässä että järjestys ei ole kiveen hakattu ja vaihtuisi varmasti joka kerta kun katson jonkun lemppareistani sadannetta kertaa.

El Tango de Roxanne (Moulin Rouge!)

En nuorempana muistaakseni pitänyt musikaaleista erityisen paljon, mitä nyt tietysti Disneyn leffoissa on paljon musiikkia ja hyviä biisejä (Aladdin!!). Mieleeni on kuitenkin jäänyt hyvin elävästi se hetki, kun näin ensimmäistä kertaa Greasen. Leffa tuli telkkarista ja nauroin kun äitini muisteli nähneensä leffan omassa nuoruudessaan. Ajattelin, että leffan on pakko olla todella nolo ja huono, mutta kuinkas kävikään. Olin kuin naulittu televisioruudun eteen ja hehkutimme leffaa kaverin kanssa kuukausia. Kaverini osti leffan myös dvd:lle ja lainasin sen häneltä, katsoin sen monta kertaa viikossa ja lauloin tietysti biisejä mukana lauluvihkosta, joka tuli dvd:n mukana. Sittemmin hankin Greasen myös omaan leffahyllyyni ja sain soundtrackin myös joululahjaksi. Greasen jälkeen olenkin ehkä katsonut enemmän musikaaleja, ne kiinnostavat enemmän ja olen myös alkanut pitämään niistä aivan erityisen paljon.

5. THE PHANTOM OF THE OPERA

Olen nähnyt Oopperan Kummituksen itseasiassa vain kerran, mutta kävin sen silloin katsomassa elokuvateatterissa ja se teki minuun suuren vaikutuksen. Muistan olleeni koko elokuvan ajan kananlihalla, melkein kykenemätön hengittämään, nieleskellen kyyneliä. Aivan huikean hieno elokuva, eikä pelkästään unohtumattomien Andrew Loyd Webberin musiikkien ansiosta. Kummitusta näyttelee ihana Gerard Butler (jep, mies sopii yllättävän hyvin tällaiseenkin elokuvaan, vaikka nykyään miestä näkee enimmäkseen romanttisissa komedioissa) ja Kummituksen rakkauden ja suorastaan pakkomielteen kohdetta Christinea näyttelee suloinen Emmy Rossum. Suosittelen todellakin katsomaan tämän. Haaveilen vielä joskus pääseväni katsomaan tätä vaikka Lontoon teatteriin, kaverini kävi muistaakseni viime vuonna katsomassa livenä ja sanoi että oli aivan  uskomaton kokemus.

4. CHICAGO

Chicago on musikaali, joka on omalla kohdallani ainakin parantunut jokaisella katselukerralla. Huiput näyttelijät (Catherine Zeta-Jones, Renee Zellweger, Richard Gere, Queen Latifah, John C. Reilly jne.), kiehtova juoni murhaavien naisten ympärillä, mieleenpainuvat kappaleet ja upeat tanssikohtaukset; niistä on Chicago tehty.

3. MOULIN ROUGE!

Moulin Rougeen taas rakastuin heti ensimmäisellä katselukerralla. Olen nähnyt Moulin Rougen myös kymmeniä kertoja, eikä vieläkään ole ilmaantunut minkäänlaisia kyllästymisen merkkejä. Tätä jaksaa ihan aina katsoa. Osaan monet kappaleista ulkoa ja leffan soundtrackia tulee kyllä kuunneltua melko paljon ihan muutenkin vain. Elokuva on ihanan quirky ja värikäs; se yhdistelee luontevasti kieli poskessa tehtyä komiikkaa ja sydäntäsärkevää draamaa. Jos ei pidä Moulin Rougesta, on jotakin pahasti vialla katsojan sydämessä (ja sielussa).

2. GREASE
Punnitsin pitkään Greasen ja ykköspaikan vieneen leffan välillä kumpaan järjestykseen ne lopulta laitan enkä kyllä ole vieläkään satavarma. Mutta menköön. Grease on myös yksi niistä elokuvista, joita jaksan katsoa aina uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ja...well, you get the picture. Rakastan Greasea koska se on jotenkin ihanan aurinkoinen ja hyväntuulinen, naiivi ja hauska. Biisit ovat loistavia (nämä ihan oikeasti taidan osata kaikki ulkoa) ja kaikki näyttelijät mahtavia. Nuori John Travolta on kuumah ja Olivia Newton-John on hirveän nätti ja suloinen. Myös aikakauden pukeutumistyyli on hauskaa katsottavaa. Pukeuduin muuten omiin penkkareihini Pink Ladyksi :D

1. RENT
Ykköspaikan vei lopulta Rent, mutta siihen saattoi vaikuttaa se, että katsoin sen juuri tänään (ehkä viidennennen kerran) ja olen edelleenkin aika fiiliksissä - päässäni soi "five hundred twenty-five thousand six hundred minutes...". Rent onnistuu aina sykähdyttämään ja itkettämään. Muistan kuitenkin ensimmäisen kerran kun katsoin leffan enkä oikeastaan vakuuttunut siitä ollenkaan. Ostin sen kuitenkin parilla eurolla Makuunista pari vuotta sitten ja sen jälkeen olenkin katsonut sen vissiin kolmesti, ja jokaisella kerralla olen tykännyt siitä hieman edellistä kertaa enemmän. Ehkä se johtuu siitä, että nyt biisit ovat tutumpia ja niitä on helpompi fiilistellä. Tarina on mielestäni myös todella todentuntuinen, se kun kertoo boheemielämää viettävistä rahattomista nuorista, joiden vuokra on maksamatta ja elämää varjostaa niin aids kuin huumeriippuvuudet. Ainoastaan elokuvan loppu on minulle pieni pettymys ja murentaa todentuntuisuutta hieman.

Sellainen setti siis, mitään suuria yllätyksiä ei varmaankaan ole :) Noiden lisäksi on tietysti paljon muitakin musikaaleja joista pidän ja monia musikaaleja on vielä näkemättäkin. Ainakin ihan ensimmäiseksi mieleen tulee Rocky Horror Picture Show, jota en häpeäkseni ole nähnyt (lukuunottamatta pieniä pätkiä).

Translation:
I decided to list my top 5 favorite musicals as a respond to the Movie Monday challange.

7 kommenttia:

  1. Ei vitsit, mulla on ollu tää top5-postaus työn alla jo monta kuukautta, ja kun eilen sain sen kirjotetuksi niin että julkaisen huomenna, niin etköhän sitten ehtinyt ensin xD Buah!

    Mutta näistä mun listallani on vaan Grease, Moulin Rouge on ok muttei mitenkään hurjan säväyttävä ja noita muita en häpeäkseni ole edes nähnyt o___O Mutta katso ihmeessä The Rocky Horror Picture Show, se on mieletön!! :D

    VastaaPoista
  2. Toi Rent pitäs kyl kattoa! Oon kuullu siitä hyvää :)

    VastaaPoista
  3. Mulla siirtyis toi sun vitonen kyllä kirkkaasti ykköseksi! Tai voisko Pink Floyd - the Wallin laskea musikaaliksi, jos vois niin se sitten ekaksi :D Tai Dancer in the Dark? Lasketaank se? Vaikeaa! Mamma Mia ja Sweeney Todd ois kyl myös mun listalla, ja sit myös Across the Universe! Tai hei 8 Mile? Eik seki ole tavallaa musikaali...? :D

    Hmm, onneks mun ei tarvii listata top vitosta, vois mennä hankalaksi :D

    Mun on kyl pakko myöntää et en oo nähnyt Greasea (en voi sietää Travoltaa) enkä kyl Chicagoakaan, se ei oo koskaa sattunut kohdalle...

    VastaaPoista
  4. ^ Tossa on muuten just toi mitä omassa postauksessani vähän pohdinkin, eli että 8 Milea tai Dancer in the Darkia ei lasketa musikaaleiksi.. :)

    Ja siis mäkään en tykännyt Travoltasta, ennenku näin Greasen!

    VastaaPoista
  5. Allekirjoitan kaikki ;O) Grease on kyllä sellainen klassikko ja on muuten ensimmäisiä cd-levyjä mitkä aikanaan ostin..

    VastaaPoista
  6. No oho, tosta Rentistä en oo kuullutkaan. Vaikka musikaaleista tykkäänkin. Taas jotain uutta jee! o/

    VastaaPoista
  7. bubble: Hahhah, tuo on kyllä todella tuttu tunne kun on just miettinyt että teenpä postauksen aiheesta X ja sit huomaakin että damn, joku ehti just ensin :D Mutta eipä se toisaalta mitään estä, varsinkaan jos ei ihan tismalleen samanlainen postaus itseltä tule :)

    Lissu: Phantom oli kyllä hieno, mutta se meni nyt tonne vitoseks lähinnä ehkä sen takia että oon nähnyt sen vaan kerran ja nuo muut oon nähnyt tsiljoona kertaa. Ne on sit paremmin muistissa jotenkin ja siks ehkä tykkään niistä enemmän :) Mut joo, vähän meinas olla kyllä vaikeeta kun itsekin aloin miettimään että niin, mitäs kaikkia niitä nyt voidaan laskea musikaaleiksi.

    Travolta on IHANA Greasessa!

    Ursula: Grease on ihan huippu ♥ Ne biisit on niin mukaansa tempaavia, pakko aina hoilata mukana! :D

    ravenwaves ja Anski: Katsokaa ihan ehdottomasti tuo Rent! Se on noista viidestä varmasti se vähiten tunnettu, mutta on se aivan loistava, vaikka ensimmäisellä kerralla ei tosiaan mua ihan ehkä vakuuttanutkaan. :)

    VastaaPoista