keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Water For Elephants: Book vs. Movie?

Toissailtana luin loppuun Sara Gruenin kehutun bestseller teoksen nimeltään Water for Elephants. Kirjasta ilmestyi vastikään leffaversio ja päätin lukaista tuon kirjan ennen leffan katselua. Siispä poimin ennen pääsiäistä kirjakaupasta tuon pokkariversion (ja kyllä, se on se leffakansiversio) ja sen luettuani, kävin tänään katsomassa elokuvaversion.
Tiedän ettei oikeastaan kannattaisi lähteä vertailemaan alkuperäisteoksia ja elokuvaversioita keskenään, mutta itse en ainakaan kykene sulkemaan alkuperäisteosta pois mielestäni siihen pohjautuvaa elokuvaa katsoessani. Tosin useimmiten alkuperäisteoksen lukemisesta on ehtinyt vierähtää pidempikin tovi ennen elokuvaversion katsomista, nyt näillä kahdella oli eroa vain reilu vuorokausi. Kirja siis oli tuoreessa, kenties liiankin tuoreessa muistissa, mutta pystyin kuitenkin nauttimaan myös leffasta. :)

Aloitetaanpa kirjasta. Nykyään luen todella harvoin kirjoja suomen kielellä, niinpä myös tämän lukaisin enkuksi. Niille, joita saattaa hieman kammottaa englannin kielisen kirjan lukeminen, varsinkin näinkin paksun teoksen (oma pokkariversioni näyttää sivumäärissä reilua 400), voin sanoa tämän kirjan kohdalla, että ei kannata pelästyä! Kieli on todella helppolukuista, ja vaikka itsekään en jaksanut tarkastaa muutamia melko olennaisiakin sanoja/termejä sirkuselämään liittyen, tunnen että sain kaiken mahdollisen irti kirjasta. Kirja on mielestäni todella sujuvasti kirjoitettu ja rakennettu, se tempaisi minut mukaansa heti ensimmäisistä sivuista lähtien, enkä meinannut pääsiäisenäkään malttaa laskea kirjaa kädestäni edes syömisen ajaksi.
Lyhyesti tiivistettynä, kirja (ja tietysti elokuvakin) kertoo nuoresta eläinlääkäriopiskelija Jacob Jankowskista, jonka elämä juuri ennen valmistumista heittää uusille raiteille, kirjaimellisesti. Jacob päätyy junaan, jossa kulkee The Benzini Brothers Most Spectacular Show on Earth -niminen sirkus ja lopulta saa pestin sirkuksen eläinlääkärinä. Sirkusta johtaa kovalla kädellä Uncle Al, jonka eräänlaisena oikeana kätenä päsmäröi kovakourainen eläintenkouluttaja August. Heti alusta alkaen Jacob kiinnittää katseensa Augustin kauniiseen vaimoon Marlenaan, joka on yksi sirkuksen vetonauloista kauniiden hevostensa kanssa. August ottaa Jacobin siipiensä suojiin pian tämän sirkukseen saapumisensa jälkeen, mutta suhdetta alkaa pian rasittaa Jacobin ihastus Marlenaan, sekä Augustin omituinen ja ailahtelevainen käytös. Eikä sovi tietenkään unohtaa ihanaa Rosie -elefanttia, joka valloittaa niin Jacobin kuin Marlenankin sydämen.

Kirjassa riittää henkilöhahmoja ja hauskoja tapahtumia vaikka muille jakaa, joita ei kuitenkaan kaikkia ymmärrettävistä syistä ole elokuvaan asti saatu. Esimerkiksi elokuvassa August on myös sirkuksen johtaja, eli Uncle Al hahmo on näin ollen elokuvaa tehdessä saanut kirveestä.  Tämä nyt ei kuitenkaan suoranaisesti vaikuta tarinan kulkuun mitenkään. Kirjassa myös vuorotellaan jo iäkkään ja vanhainkodissa asustelevan Jacobin ja hänen muisteloidensa välillä. Tämä kirjaan eloa, tietynlaista komiikkaa ja myös vanhenemisen tuomaa tuskaa tuonut puoli on elokuvasta jätetty pois, lukuunottamatta aivan elokuvan alkua ja loppua.


Elokuvassa Jacobia näyttelee Robert Pattinson, Marlenaa Reese Witherspoon ja Augustia Christoph Waltz. Waltz onkin mielestäni leffan parasta antia Rosieta esittäneen Tai -elefantin ohella. Jotenkin Waltz vain sopii tuollaisiin ilkeisiin rooleihin! En ole mikään Pattinsonin fani, mutta eipä tuo ärsyttänytkään. Myös Witherspoon jäi hieman mitäänsanomattomaksi eikä näiden kahden välinen kemia ihan yltänyt kirjan ulottuvuuksiin. Ylipäänsä elokuvassa nuo hahmot jäivät mielestäni aika pinnallisiksi (Marlenan taustatarinakin oli syystä tai toisesta muutettu, en ihan ymmärrä että miksi...), eikä esimerkiksi Augustin ailahtelevan käytöksen syytä selitetty lainkaan.

Muutamia tapahtumia on elokuvaversiossa muutettu ja asioiden kulkua luonnollisesti nopeutettu, ja ymmärränkin tämän erittäin hyvin. Kuitenkin leffasta jäi mielestäni puuttumaan se jokin, mikä sai kirjan pitämään minut tiukassa otteessaan. Kirjan jälkeen elokuva tuntui jopa hieman hajanaiselta, vaikka koitin kovasti miettiä elokuvaa omana juttunaan ja kuvitella miltä se minusta tuntuisi mikäli en olisi lukenut kirjaa. Ja kenties leffa olisikin tuntunut paremmalta ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Enkä siis suinkaan sano että elokuva olisi ollut kehno, siinä oli paljon hyvääkin. Elokuvaan oli hienosti mielestäni luotu kirjan visuaalisuus ja sirkuksen puitteet, eläimet olivat ihania ja musiikki toimivaa. Onnistui se myös nostattamaan tunteitakin pintaan, elokuvasalissa yksi jos toinenkin tuntui nyyhkivän, meikäläiselläkin kyllä silmät kostuivat muutamassakin kohdassa.

Kumpi? Kyllä kirja vie voiton aika kirkkaasti. Gruen on onnistunut luomaan hyvin monipuolisen ja todentuntuisen 1930-luvun sirkusmaailman ja pokkariversioni lopusta löytyneen kirjailijan merkintöjen mukaan monet kirjan pienistä tapahtumista ja sattumuksista ovat oikeasta sirkuselämästä poimittuja, suoraan entisten sirkustaitelijoiden suusta. Suosittelen kirjaa ihan kaikille, aivan loistavaa nopea- ja helppolukuista viihdettä, jota ei malttaisi laskea käsistään :)   

Translation:
I know it's usually not very wise to start comparing books and movies made of them, but I just had to do this because I had just read the bestselling novel Water for Elephants by Sara Gruen before seeing the movie version today. While the movie wasn't all that bad, I found the book much more enthralling.
 
♫: Clint Mansell - Power, Seduction, Cries

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti