sunnuntai 22. toukokuuta 2011

POTC4: On Stranger Tides

Kuten jo keskiviikkona kerroin, kävin katsomassa uusimman ja järjestyksessään neljännen merirosvoseikkailun PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES. Toisin kuin aikaisemmassa postauksessani väitin, leffassa ei pääosaa suinkaan näyttele Keith Richards (harmi), vaan tietysti Johnny Depp (joka on myöskin ihana). Deppin rinnalla nähdään espanjalaisnäyttelijätär Penelope Cruz, myös edellisistä Pirateseista tutta Geoffrey Rush, Ian McShane sekä Sparrow'n uskollisena apurina hääräävä Gibbs eli Kevin McNally.


Tällä kertaa Jack Sparrow nostaa purjeet löytääkseen Nuoruuden Lähteen, jota havittelee muutama muukin taho. Ensin on tietysti paettava kuninkaan miehiä, selvitettävä kuka kumma väittää olevansa Jack Sparrow ja koitettava olla suututtamatta pahamaineista Mustapartaa (McShane), merirosvoa, jota kaikki muut merirosvot pelkäävät. POTC:n tyyliin jokaisella on oma lehmä ojassa ja kilpajuoksu (vai pitäisikö sanoa kilpapurjehtiminen) Nuoruuden Lähteelle voi alkaa. Muiden merirosvojen lisäksi vastassa on zombeja sekä tietysti kauniita, mutta kuolettavia merenneitoja. Miekkailuilta, kapinoilta, kommelluksilta, juonitteluilta ja vikkelältä sanailulta ei vältytä tälläkään kertaa - ja se on hyvä se!


Tämä neljäs osahan ei ole milläänlailla enää kytköksissä kolmeen edelliseen pirates-leffaan ja se kannattaakin muistaa kun leffaa menee katsomaan. Sillä jos odottaa liian suoraa jatkumoa edellisestä seikkailusta, on pettymys aika varmasti nurkan takana. Jos kuitenkin osaa nauttia merirosvoista, Jack Sparrow'sta ja toiminnasta, ei leffalippuun kulutetut rahat mene hukkaan. POTC 4 tarjoaa nimittäin taattua viihdykettä juuri noilla alueilla. Se on pirates-tyyliin hauska, joskin ei yllä esimerkiksi aivan ensimmäisen Pirates -leffan tasolle kekseliäisyydellään ja näinollen ehkä välillä tulikin sellainen fiilis että esimerkiksi Jackin hahmo alkoi  hieman polkea paikallaan. Ian McShanen näyttelemä Mustaparta taas oli todella virkistävä lisä elokuvaan, kutkuttavan kiero ja ilkeä, jonka vilpittömyydestä ei voinut olla missään vaiheessa varma. Aiemmissa elokuvissa pidin myös todella paljon Kapteeni Barbossasta, mutta tässä hahmo ei päässyt mielestäni samalla tavalla loistamaan kuin aikaisemmin. Penelope Cruzin hahmosta ei mulla oikein ole mitään sanottavaa, kai tässäkin leffassa oli sitten pakko olla naispuolinen merirosvo...No siis okei, olihan sillä ihan jonkinlainen virkakin leffan juonessa, mutta en vain jostain syystä hirveesti tykännyt.


Itse olen aina pitänyt Pirates -elokuvissa todella paljon ääniefektien käytöstä (okei tää kuulostaa nyt todella ihmeelliseltä hifistelyltä). Siis siitä miten hyvin kaikki laivojen narinat ja natinat, laineiden liplatus, nahan nitinä, hevosten kavioiden kopina, helyjen kilinä ja raskaiden bootsien askeleet tulevat leffoissa esille. Mielelläni katselen myös leffojen puvustusta ja lavastusta, todella taidokasta ja tarkkaa työtä. Nämä seikat luovat leffoihin todella mahtavan tunnelman, niin että kun leffateatterista viimein poistuu on suorastaan shokki ettei enää kuulukaan niitä laivojen erinäisiä ääniä, laineita, kilinää ja kalinaa eikä ihmisillä ympärilläsi olekaan yllä niitä monimutkaisia asuviritelmiä joita leffassa näkee. Myös Hans Zimmerin musat on aina hienoa kuunneltavaa!


3D:stä olisi taas sanottavaa, viimeksi taisin valittaa kyseisestä formaatista Tron: Legacy -leffan yhteydessä. Mä ihan oikeasti vihaan niitä hemmetin pökkelölaseja!! Ei ollut tätäkään reilu kaksituntista elokuvaa ehtinyt mennä kuin ehkä parikymmentä minuuttia kun ne lasit alkoivat painaa kipeästi tuota nenänvartta. Yritin siinä sitten jotenkin nojata käsivarteeni ja kannatella laseja kädellä, mutta eihän silleen jaksa olla kovin kauaa. Loppujen lopuksi jouduin hivuttamaan lasit melkein nenän päähän, jossa ne eivät enää painaneet niin pahasti, mutta sitten joutuikin hieman kenottamaan päätä taakse että näki lasien läpi. Kaiken lisäksi tietysti silmälasipäisenä ihmisenä omat lasit piti olla noiden 3D hirviöiden alla. Että kiva. Eihän siinä mitään jos käyttää piilolinssejä, itse en ole niitä vielä uskaltautunut edes kokeilemaan. Lasien epämukavuuden lisäksi huomasin ainakin tämän Piratesin kohdalla hieman ikävää epätarkkuutta ja sumuisuutta etenkin nopeammissa toimintakohtauksissa, kuva meni siis hieman epätarkaksi ja se kyllä häiritsi katselukokemusta kun tuntui ettei saanut ihmisten kasvoista selvää eikä muutenkaan siitä mitä valkokankaalla tarkalleen ottaen tapahtui. Rauhallisissa kohtauksissa 3D tietysti näytti ihan kivalta, pidin etenkin aivan elokuvan alussa kun leffan nimi tuli lukemaan ruudulle ja näytti liikkuvan aivan käden ulottuville haihtuen sitten savuna "elokuvateatterin ilmaan". Joka tapauksessa valitsisin edelleen mieluummin sen 2D version katsottavaksi, mutta minkäs teet kun ei tätäkään leffaa näköjään Jyväskylässä "normiversiona" näytä pyörivän.

POTC4 oli kuitenkin ihan kelpo elokuva. Odotuksia ei kyllä itselläni juurikaan ollut, pikemminkin olin varautunut lähestulkoon pohjanoteeraukseen, joten siihen nähden varsin positiivinen kokemus. Mitään suuria yllätyskäänteitä ei leffassa ainakaan minulle ollut, mutta eipä tuo haitannut. Eipähän tarvinnut liikaa käyttää aivonystyröitä :D

Kuvat allmoviephotos.com

PS. Muistakaahan katsoa muuten lopputekstit ihan sinne loppuun asti ;)

Translation:
So I saw the Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides on last Wednesday and found it to be quite entertaining. Nothing close to the very first Pirates movie, but pretty good anyway. It was rather predictable, which didn't really bother me though. What I didn't like was the 3D. First of all, I absolutely HATE the 3D glasses and secondly, in faster action sequences the picture went kind of blurry which really bothered me. But other than that, a very nice entertaining film. Plus of course major point for Keith Richards' Captain Teague appearing ♥ Blackbeard was also pretty cool.
 
♫: The Rolling Stones - She's a Rainbow

3 kommenttia:

 1. Onko nuo Finnkinon lasit? Mä en nimittäin voi sietää Finnkinon 3D-laseja (samoja ollut kaikissa kaupungeissa). Ne on niin painavat, että ne valuu mulla kokoajan ja sitten kun en jaksa enää nostella niitä, ne jämähtää sellaiseen kohtaan nenässä, ettei pysty hengittämään kunnolla nenän kautta! :D Ja sitten onkin sellainen punainen kipeä painautuma nenänvarressa vielä monta tuntia jälkikäteenkin. Eikä mulla ole siis edes silmälaseja alla, ehkä mulla on väärän mallinen nenä tai korvat väärällä korkeudella tai jotain... Ei muut tunnu olevan ollenkaan niin tuskastuneita!

  Mutta niin, olen käynyt pari kertaa toisen ketjun leffateatterissa 3D-leffassa ja ne lasit on paljon mukavammat päässä. Kevyemmät, pienemmät ja silti ihan yhtä tehokkaat. Tykkään noin muuten tosi paljon 3D-leffoista, ehkä pitäisi hankkia jotkut omat lasit, joita kuljettaa mukana. :P

  VastaaPoista
 2. Jännä, mulla tuli ihan samat fiilikset tästä leffasta noiden äänien suhteen. Tai siis en ollu aiemmin kiinnittänytkään huomiota niihin lattian narinoihin ja muihin! Mutta nyt ne tarttui helposti korvaan :)

  VastaaPoista
 3. horrendous: Juu, Finnkinon lasit kyseessä. Itse en olekaan päässyt kokeilemaan mitään toisia, mutta nyt alkoi kiinnostaa että jospa löytyisikin parempia. Mä olen kyllä kuullut muutamalta kaverilta ja veljeltänikin että heillä on kans painanut nuo lasit kipeästi nenänvartta, että kyllä se ihan useammillakin on ongelmana. Ja on kyllä käynyt mielessä omienkin hankkiminen :D

  bubble: Mä olen kyllä tavallaan kiinnittänyt huomiota noihin ääniin muissakin POTC-leffoissa, mutta tosiaan tuntui että ehkä tässä oli vielä enemmän tekijöidenkin puolelta panostettu niihin.

  VastaaPoista