perjantai 3. syyskuuta 2010

High Fidelity.

Do you know your desert-island, all-time, top-five most memorable split-ups?

Tällä kertaa haluan esitellä ehdottoman lempikirjani, eli Nick Hornbyn High Fidelityn. Tämä kirja on jotenkin niin minua. Hornbyn esikoisromaani kertoo keski-ikäisestä Robista, joka on juuri eronnut viimeisimmästä tyttöystävästään Laurasta. Ero kirvoittaa Robin muistelemaan kaikkia elämänsä parisuhteita, hän on itseasiassa listannut ne siinä järjestyksessä kuinka paljon kukin ero on sattunut ja vaikuttanut häneen. Kirjassa hän pohtii elämäänsä, parisuhteitaan ja syitä siihen miksi ne ovat aina päättyneet niin kuin ovat päättyneet. Hornbyn kirjoitustyyli on nerokas, havainnoiva ja hauska, kirja todellakin tempaa mukaansa enkä minä ainakaan malta ikinä lopettaa sen lukemista kun olen aloittanut.


Mikä tekee juuri tästä kirjasta ehdottoman suosikkini on sen musiikkipitoisuus. Päähenkilö Rob nimittäin on todellinen musiikkifriikki, joka omistaa tuhansia levyjä kattavan levykokoelman. Hän jopa järjestelee näitä levyjään elämäntilanteidensa mukaan, toisinaan aakkosjärjestykseen, toisinaan siihen järjestykseen missä ne on hankittu. Kaiken lisäksi Rob omistaa oman levykaupan, Championship Vinylin. Kirjassa Rob pohtiikin paljon musiikin merkitystä elämässään ja monet elämän tapahtumat kytkeytyvät olennaisesti eri biiseihin ja/tai bändeihin ja artisteihin. On uskomatonta kuinka kirjaa lukiessani pystyn samaistumaan Robiin monessa kohdassa.


Kirjasta on tehty myös elokuva vuonna 1999, jota tähdittää yksi lempinäyttelijöistäni John Cusack. Vaikka kirja sijoittuukin britteihin ei minua ainakaan häiritse lainkaan se, että elokuvaversion näyttämönä toimii jenkkilä. Muutoin elokuva seuraa melko uskollisesti kirjan kulkua, ja monet vuorosanatkin on otettu suoraan kirjasta. Cusack on mielestäni aivan täydellinen Rob: hieman neuroottinen, hieman vaivaantunut,  jonkin verran sitoutumiskammoinen, sarkastinen ja melko huonon itsetunnon omaava keskiverto mies, jossa ei sinänsä ole mitään erikoista. Hän on vain tavallinen. Silti tässä on ehkä se oma unelmieni mies, tarvitsisi enää  vain löytää tämä oman elämäni Rob. Yllättävän vaikeaa onkin ! Elokuvassa on luonnollisesti myös hieno soundtrack, sisältäen mm. The Velvet Undergroundia. Suosittelen sekä kirjaa että elokuvaa lämpimästi kaikille musiikin ystäville :)

Kannattaa lukea myös muita Nick Hornbyn kirjoja, toinen suosikkini on A Long Way Down ja monille saattaakin olla tuttu myös About A Boy, josta on myös tehty elokuvaversio (Poika). Pidän todella paljon Hornbyn tyylistä kirjoittaa, musta huumori ja sarkastinen ote tavallisiin elämän alueisiin puree. Muita Hornbya lukeneita?

♫: The 13th Floor Elevators - You're Gonna Miss Me

3 kommenttia:

  1. En oo lukenut tota kirjaa, lukemattomien lista on niin käsittämättömän pitkä. Mutta leffa on yksi lemppareistani ♥ Voisi se oman elämän Rob pikkuhiljaa ilmiintyä tännekin!

    VastaaPoista
  2. bubble: Suosittelen ehdottomasti joskus vielä lukemaan myös kirjan, englanniksi on vielä mielestäni parempi kuin suomeksi :)

    VastaaPoista
  3. Se on siellä listalla, jospa jossain vaiheessa tarttuisi. Ja ehdottomasti englanniksi joo :) Nyt tekee tosi paljon mieli kattoa toi leffa taas!! Vaikka oon jo sopinut, että tänään tuijotan Brokeback Mountainia pitkästä aikaa ja huomenna sitten ehkä jonkun itselle täysin uuden elokuvan.

    VastaaPoista