tiistai 19. huhtikuuta 2011

TOP-5: Angelina Jolie


Tällä kertaa ajattelin listata suosikkileffani näyttelijän mukaan ja syyniin joutui Angelina Jolie, joka lukeutuu omiin suosikkinäyttelijättäriini. Jokin siinä naisessa viehättää, sillä vaikka ansioluettelosta löytyy kehnojakin elokuvia, salaperäinen Jolie-factor on saanut minut pitämään jollain tasolla lähes tulkoon kaikista näkemistäni Angien leffoista. Tietysti joukosta on noussut esiin selkeästi ne omat suosikit ja niitä tässä nyt sitten lähdetäänkin listaamaan!

5. Tomb Raider & Tomb Raider: The Cradle of Life
Tämä on nyt ehkä pientä fuskausta, mutta en vain pystynyt nyt päättämään kumpi Tomb Raider -leffoista on se parempi. Molemmissa on jotain mistä en pidä ja toisaalta molemmissa on elementtejä joista pidän paljonkin. Niinpä nämä kaksi elokuvaa ovat sitten jaetulla viidennellä sijalla. Jolie näyttelee badass toimintasankaritarta Lara Croftia, jonka täytyy molemmissa leffoissa taistella aikaa vastaan pelastaakseen maailman ilkeiltä miehiltä, jotka havittelevat voimakkaita muinaisia artifakteja. Ex-heilakin yleensä roikkuu mukana eikä heistä aina ota selvää ovatko hyviksiä vai pahiksia. Pidän erityisen paljon Joliesta silloin kun hän näyttelee kovia toimintasankarittaria, hän osaa vain todella hyvin näyttää sellaiselta mimmiltä kenelle ei kannata ryppyillä!

4. Gia
Neljännelle sijalla pääsee vuoden 1998 elokuva Gia, joka perustuu huippumalli Gia Carangin skandaalintäyteiseen elämään. Carangi nousi nopeasti kuuluisuuteen 1970-luvun loppupuolella, mutta huumeet lopulta pilasivat loistavan uran ja koituivat myös Gian kohtaloksi. Elokuva taisi olla yksi niistä jotka tekivät myös Angelinasta tunnetumman. Traagiset elämäntarinat jostain syystä kiinnostavat ja omalla tavallaan viehättävät minua ja siksi pidän tästäkin leffasta, enkä myöskään voisi kuvitella ketään parempaa Gian rooliin kuin Jolien.

3. The Bone Collector/Luunkerääjä
Ja koska rakastan kaikkea sarjamurhaajiin liittyvää (en valitettavasti osaa selittää mistä tämäkin viehtymys on peräisin...) on aika päivänselvää että tämä leffa kuuluu tähän viisikkoon. Jolie näyttelee nuorta poliisia Amelia Donaghyta, joka vedetään hieman vastoin tahtoaan mukaan tutkimaan erityisen sadistista murhien sarjaa. Hän joutuu/pääsee työskentelemään neliraajahalvauksen saaneen ex-poliisin Lincoln Rhymen (Denzel Washington) kanssa jotta seuraava murha saataisiin estettyä ja syyllinen napattua. Sarjamurhaajan jahtaamisen lisäksi sekä Lincolnilla että Amelialla on omat synkät salaisuutensa ja murheensa käsiteltävinä. Juoni on leffassa varsin kliseinen, mutta kuten sanottu, viehätykseni sarjamurhaajaleffoihin on sen verran vahva, että kliseisyyskään ei näköjään minua pahemmin haittaa. Jolie vetää roolin perustyylillä eikä mielestäni tarjoa mitään yllätyksiä, mutta ei myöskään aiheuta moitteita.

2. Changeling - Vaihdokas
Clint Eastwoodin ohjaama vuoden 2008 elokuva perustuu tositapahtumiin, joka tekee leffasta entistä koskettavamman ja sitäkin raivostuttavamman - hyvällä tavalla. Angelina Jolie tekee mielestäni myös yhden parhaimmista rooleistaan Christine Collinsina, hätää kärsivänä äitinä, jonka poika on kadonnut. Tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun lopun Los Angelesiin. Collins on työssä käyvä yksinhuoltajaäiti, jonka poika katoaa mysteerisesti eräänä päivänä. Jo alusta alkaen vaikuttaa siltä, että Los Angelesin poliisit eivät ota naista tosissaan tai syyttävät häntä pojan katoamisesta. Viisi kuukautta pojan katoamisen jälkeen Illinoisista löytyy kuitenkin tuntomerkkejä vastaava poika, joka väittää Christinen olevan äitinsä. Christine kuitenkin väittää kivenkovaa, ettei poika ole hänen poikansa, mutta kukaan ei usko häntä paitsi  pastori Briegleb (John Malkovich). Pelätessään skandaalia LAPD ja muut juridiset tasot haluavat haudata koko tapauksen ja yrittävät hiljentää Collinsin mm. sulkemalla hänet mielisairaalaan. Elokuva on todella hyvin tehty, mutta sen tapahtumat saivat minut välillä niin raivon partaalle että katsominen teki pahaa. Uskomatonta että tuollaista on ihan oikeasti tapahtunut!

1. Girl, Interrupted/Vuosi nuoruudestani
Yksi suosikkielokuvistani kautta aikojen. Angelina Jolie on upea karismaattisena sosiopaattina Lisa Rowena, tuota hahmoa ei voi kuin rakastaa. Elokuva perustaa Susanna Kaysenin samannimiseen kirjaan, jonka hän kirjoitti omista kokemuksistaan mielisairaalassa 1960-luvulla. Kuuleman mukaan leffaa on kuitenkin muutettu dramaattisemmaksi, itse en ole kirjaa lukenut, vaikka haluaisin kyllä. Suloinen Winona Ryder näyttelee Kaysenia, joka huomaa pian mielisairaalaan joutumisensa jälkeen joutuneensa niin monen muunkin tapaan Lisan pauloihin. Elokuva on hyvä kuvaus yhteisön odotuksista ja painostuksesta nuoren elämässä, kun itse ei tiedä kuka oikeastaan on tai mitä haluaa elämällään tehdä. Harva tietystikään oikeasti joutuu mielisairaalaan näistä syistä, mutta jokatapauksessa. Elokuvassa sydäntälämmittävää on myös ystävyyssuhteet jotka syntyvät osaston tyttöjen välille. Jolie voitti roolistaan myös parhaan sivuosanäyttelijättären Oscarin.

Jolie on mielestäni parhaimmillaan näytellessään hieman vinksahtaneita, ongelmallisia ja oman tiensä kulkija tyyppejä. Taitaa hän kyllä myös herkkienkin roolien tekemisen, mutta kaikille hänen rooleilleen yhteistä on vahvuus; Jolie haluaa selkeästi esittää naisia, jotka kaiken herkkyydenkin takana uskaltavat olla vahvoja. Tai kaiken vahvuudenkin takana uskaltavat olla herkkiä.

Löytyykö muita Angelina Joliesta tykkääviä? Mitkä ovat teidän suosikkileffanne Jolien tuotannosta? 

Translation:
This time I wanted to list my Top-5 Angelina Jolie films. I've always liked her work, even though when I really think about it, she really doesn't have that many seriously good films. There's some sort of unknown Jolie-factor at play that affects the way I feel about her movies, I think :D Anyways, I'd like to know what are your favorite films my her?
 
♫: LCD Soundsystem - All My Friends

4 kommenttia:

 1. Mä en erityisemmin välitä Angelinasta, vaikka huippu näyttelijä onkin. Mutta Girl, Interrupted, ah <3

  VastaaPoista
 2. Angie <3 Girl, Interrupted on se ykkönen! Kakkosena mulla tulee Gia, 3. Foxfire, 4. Beyond Borders ja 5. en osaa nyt päättää :D

  VastaaPoista
 3. bubble: Girl,Interrupted on kyllä mielettömän hyvä elokuva, ei ole pelkästään Jolie-listallani noin korkealla paikalla. Kyllä se ihan niihin all time suosikkileffoihin kuuluu muutenkin :)

  ravenwaves: Beyond Bordersia pitkään mietin myös omaan Top 5:en, se on kyllä hieno elokuva! Clive Owen on kans niin ihana <3

  VastaaPoista
 4. Jostain syystä tuo Changeling ei säväyttänyt mua ollenkaan, mutta nuo muut leffat kuuluu ehdottomasti Angien parhaimmistoon. Lisäisinkin varmaan tuon Beyond Bordersin omalle listalle tai sitten Gone in 60 secondsin...

  -musiclover89

  VastaaPoista