lauantai 16. huhtikuuta 2011

Art School Confidential

Yksi monista suosikkielokuvistani on ohjaaja Terry Zwigoffin (Bad Santa - Paha Pukki) mustaa komediaa viljelevä draama vuodelta 2005 Art School Confidential.


Leffa kertoo nuoresta Jeromesta (Max Minghella), jonka suurin unelma on tulla yhtä kuuluisaksi taiteilijaksi kuin sankarinsa Picasso. Saavuttaakseen unelmansa Jerome suuntaa pieneen taidekouluun Yhdysvaltain itärannikolla, missä hän tapaa mitä mielenkiintoisempia ja omituisempia taiteilijanalkuja. Valitettavasti vain Jeromen taide ei saa hänen toivomaansa arvostusta ja Jerome tunteekin kokevansa suurta epäoikeudenmukaisuutta kun kerta toisensa jälkeen tekopyhät muka-taiteilijat saavat kehuja koulun opettajilta ja kriitikoilta. Niinpä saavuttaakseen ansaitsemansa arvostuksen sekä unelmiensa tytön (Sophia Myles) Jerome turvautuu mitä epätoivoisempiin keinoihin luoda taidetta ja saada huomiota itselleen. Sivujuonessa kulkee myös murhamysteeri, joka nivoutuu elokuvan lopussa mielestäni erittäin hyvällä tavalla lopputulokseen.


Elokuva on pullollaan tuttuja kasvoja. Ihana John Malkovich on suorastaan hulvaton taiteilijana epäonnistuneena ja katkeroituneena professori Sandifordina, joka näkee Jeromessa kenties samaa innokkuutta ja intohimoa kuin hänessä itsessäänkin joskus nuorena ja naiivina oli. Monista elokuvista tuttu Jim Broadbent (mm. Moulin Rouge, Hot Fuzz) nähdään erakoituneena entisenä taiteilijana, joka ystävystyy Jeromen kanssa ja jakaa tälle elämänohjeita ja neuvoja kuinka edetä urallaan. Jeromen opiskelukavereina nähdään Kovan onnen kundi -tv-sarjasta tuttu Ethan Suplee sekä mm. Avatar -leffasta ja useista tv-sarja rooleistaan tuttu Joel Moore. Tv-sarja L-Koodin Shane McCutcheonina parhaiten tunnettu Katherine Moennig pistäytyy myös pienessä roolissa; hän näyttelee Jeromen ihastuksen exää! Kate ei olekaan ainoa L-Koodista tuttu naama joka leffassa nähdään, nimittäin L-Koodissa Laraa näytellyt Lauren Lee Smith tekee myös pienen roolin elokuvassa.


Art School Confidential on elokuva, joka on kestänyt minulla monen monta katselukertaa. Tässä elokuvassa on kaikkea mistä itse pidän: hieman kieroutuneita henkilöhahmoja, hienovaraista huumoria ja hyvin toimiva juoni ja kerronta. Alunperin hankin elokuvan vain koska tiesin Katherine Moennigin näyttäytyvän siinä, nyt elokuva kuuluu lemppareihini. Suosittelen lämpimästi kaikille!
Kuvat: Google

Translation:
Art School Confidential is one of my favorite movies, with some great twisted characters and subtle humour. The movie tells the story of Jerome, a young aspiring artist who wishes to become as well-respected as his hero Picasso. He goes to study in an artschool and falls in love with a girl, but both his attempts to make amazing art and win the girl are failing. So, he decides to do something desperate to gain recognition and win the girl for himself, once and for all. 
♫: Goo Goo Dolls - Iris

2 kommenttia: